Experiența unei comunități nonviolente
4-13 noiembrie, Cehia
Pentru 9 zile am experimentat pe propria piele cum ar putea să fie viața dacă am vorbi limba inimii. Inima este un loc în care violența nu are cum să locuiască, ea este plină de înțelegere și empatie pentru ființele din jur. Violența la care mă refer nu se rezumă la violență fizică, judecata sau eticheta este tot o formă de violență, chiar și o minciună poate fi o manifestare a violenței mai ales când ea acoperă un adevăr care se află în inima noastră.
Printr-o finanțare Erasmus + proiectul EDUVISION a prins viață și a debutat în noiembrie 4 2016 cu prima mobilitate în Cehia unde am participat la un IIT – International Intensive Training pe tema Comunicării Nonviolente, un concept dezvoltat de către Dr. în psihologie clinică Marshall Rosenberg.
Procesul Comunicării Nonviolente ne încurajează să ne concentrăm asupra a ceea ce observăm și să facem o diferențiere clară între această observație și interpretările sau judecățile noastre; de asemenea, ne învață să creăm o legătură între gândurile și sentimentele noastre și nevoile sau valorile care se află la baza lor (ex. sprijin, protecție, iubire); nu în ultimul rând, învățăm să identificăm și să exprimăm clar strategiile de împlinire a nevoilor respective.
Aceste abilități ne ajută să trecem de la un limbaj al criticii, învinovățirii și pretențiilor, la un limbaj bazat pe nevoi umane, un limbaj al vieții, care ne conectează în mod conștient la calitățile universale care ne susțin și ne îmbogățesc viața și ne direcționează atenția asupra acțiunilor pe care le putem întreprinde pentru a manifesta aceste calități.
Comunicarea Nonviolentă ne oferă instrumente concrete pentru crearea de relații bazate pe compasiune, înțelegere și respect reciproc:
- 1. Separarea observației de evaluare; a fi capabili să observăm ceea ce se întâmplă fără să evaluăm sau să judecăm lucrul respectiv și să specificăm comportamentele și condițiile care ne afectează.
- 2. Separarea sentimentelor de gânduri; a fi capabili să ne exprimăm stările interioare într-un mod care nu implică judecarea, criticarea sau învinovățirea celuilalt.
- 3. Conectarea la nevoile umane universale împlinite sau neîmplinite din noi.
- 4. Solicitarea a ceea ce dorim într-un mod limpede și într-un limbaj concret și eliberat de ambiguități și noțiuni abstracte.
Prin intermediul acestor abilități ne asumăm răspunderea acțiunilor și alegerilor noastre atunci când interacționăm cu ceilalți și contribuim la crearea de relații bazate pe cooperare și colaborare.
Odată cu deprinderea Comunicării Nonviolente învățăm să ne ascultăm și identificăm propriile nevoi și pe cele ale celorlalți și să articulăm clar ceea ce “este viu în noi”. Când ne concentrăm asupra clarificării a ceea ce observăm, simțim, avem nevoie și dorim – în loc să diagnosticăm și să judecăm -, descoperim profunzimea propriei noastre compasiuni.
În cadrul formării din Cehia am avut ocazia să aprofundăm aceste concepte și modurile practice în care acestea pot să fie de ajutor comunităților educaționale pentru a pune bazele unor rețele durabile și sustenabile.
În data de 1 aprilie vă propunem un atelier interactiv în care să explorăm modurile în care comunicarea nonviolentă poate să ajute părinții să se bucure de o relație mai armonioasă cu copiii lor, relație care transcede paradigma permisivă vs. autoritară și o adduce în zona empatiei și a înțelegerii.